flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд засудив чоловіка за надання неправомірної вигоди працівнику поліції

14 червня 2019, 09:29

     Лебединським районним судом Сумської області ухвалено вирок, у кримінальному провадженні по обвинуваченню жителя м. Лебедин  за ч. 1 ст. 369 Кримінального кодексу України (пропозиція чи обіцянка службовій особі надати їй або третій особі неправомірну вигоду, а так само надання такої вигоди за вчинення чи невчинення службовою особою в інтересах того, хто пропонує, обіцяє чи надає таку вигоду, чи в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданої їй влади чи службового становища).

     Суд визнав доведеним, що  в травні  2019 року обвинувачений Р. в  м. Лебедин керував автомобілем з не пристебнутим паском безпеки та був зупинений співробітниками Лебединського відділення поліції. Під час спілкування з Р. у працівників поліції виникла підозра, що обвинувачений керував транспортним засобом під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції і йому було запропоновано пройти медичний огляд для визначення наявності наркотичного сп’яніння в Лебединській центральній лікарні, на що він погодився.

      Перебуваючи у Лебединській центральній лікарні, обвинувачений, під час очікування проведення медичного огляду, з метою уникнення адміністративної відповідальності за вчинення правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КпАП України, звернувся до працівника патрульної поліції як до службової особи з питанням про непритягнення його до адміністративної відповідальності, при цьому запропонував неправомірну вигоду у вигляді сплати необумовленої суми грошових коштів. В свою чергу, працівник поліції, розуміючи, що до нього звернулися як до службової особи з пропозицією надання неправомірної вигоди, повідомив про вказане на спецлінію «102».

      В подальшому Р. було запрошено до адміністративної будівлі Лебединського відділення поліції для опитування та складання адміністративного протоколу і, перебуваючи у кімнаті для прийому громадян Лебединського відділення поліції, обвинувачений, діючи з прямим умислом, направленим на надання неправомірної вигоди службовій особі за невчинення службовою особою в інтересах того, хто надає таку вигоду, дій з використанням наданого їй службового становища, тобто за непритягнення його до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 130 КУпАП та неспрямування до суду відповідного адміністративного матеріалу, надав працівнику поліції неправомірну вигоду в розмірі 1 000 грн.

     Під час досудового розслідування між заступником керівника Роменської місцевої прокуратури та обвинуваченим Р. було укладено угоду про визнання винуватості на умовах того, що Р., беззаперечно визнає свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення за вказаних обставин та за даний злочин йому буде призначене покарання за ч. 1 ст. 369 КК України у виді штрафу в розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 8 500 грн.

      У підготовчому судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненні злочину визнав повністю і щиро розкаявся.

      Сторони угоди заявили, що вони цілком розуміють наслідки затвердження такої угоди.

     Суд, переконавшись у добровільності укладення сторонами угоди, і що угода не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз, обіцянок, дії будь-яких інших обставин ніж ті, які передбачені в угоді, затвердив угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором та обвинуваченим, та визнав обвинуваченого Р. винним у скоєнні кримінального правопорушення,  передбаченого ч. 1 ст. 369 КК України, призначивши йому покарання по цьому закону у виді штрафу в розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 8 500 (вісім тисяч п’ятьсот) грн.

      Вирок не набрав законної сили та може бути оскаржений в установленому законом порядку.